Viskas, ką turėtumėte žinoti apie Kreditų biurą

Turinys

Share
Tweet
Share

Kreditų biuras - tai institucija, kuri pateikia informaciją apie asmens ar įmonės kreditų istoriją. Ši įmonė renka ir susistemina visą informaciją, kuri yra būtina asmens ar verslo mokumo įvertinimui. Kreditų biuras renka tokius duomenis kaip įsiskolinimai kitose įstaigose, dabartiniai turimi įsipareigojimai, finansinė situacija, mokėjimo įpročiai (pavyzdžiui, kaip dažnai vėluojama sumokėti įmokas). Ši informacija surenkama iš įvairių financinių institucijų, tokių kaip bankai, kreditų bendrovės, lizingo bendrovės ar kiti įgalioti šaltiniai. Tada informacija apdorojama ir pateikiama pareiškėjams, įskaitant  bankus ir kitas financines institucijas.

Pirmas ir didžiausias kreditų biuras Lietuvoje yra “ Creditinfo Lietuva”, įsteigtas 2000m. ir priklausantis tarptautinei kredito biurų grupei “Creditinfo Group”.

Kas gali naudotis kreditų biure sukaupta informacija?

Su kreditų biure sukaupta informacija gali susipažinti finansinės įmonės, tokios kaip bankai, draudimo įmonės, greitų kreditų bendrovės, lizingų įmonės, draudimo ir skolų išieškojimo įmonės. Visos šios bendrovės turi sudaryti abipusę sutartį su kreditų biuru, kad informacija būtų pasiekiama.

Finansų institucijos gali pateikti užklausas dėl duomenų esant 2 situacijoms:
  • Kai jie gavo kredito prašymą

  • Stebėti savo klientų elgesį

Kokia informacija yra renkama Kreditų biure?

Kreditų biure surenkami reiklingi duomenys įsiskolinimo laipsniui nustatyti bei dėl paskolos besikreipiančių asmenų, skolininkų, laiduotojų ir bendraskolininkų kreditingumui įvertinti.

Kreditų biuro teigimu, surinkta informacija apima:

  • Identifikacinius duomenis

  • Duomenis apie darbdavį

  • Duomenis apie prašomo kredito rūšį

  • Duomenis apie kitas sąskaitas

  • Kitų dalyvių, t.y. kitų institucijų, užklausų skaičių

Kas gali naudotis Kreditų biure sukaupta informacija?

Kreditų biuro teikiamoje informacijoje gali būti duomenys apie pavėluotus ar neapmokėtus mokėjimus ar kitus su kreditu susijusius klausimus, pavyzdžiui, delspinigius ar bankrotus. Finansų institucijos gali jais pasinaudoti priimdamos sprendimus dėl naujo kredito ar paskolos suteikimo. Dėl šios priežasties asmenys, kurie suinteresuoti gauti paskolą, turėtų periodiškai tikrintis savo kreditų bylą ir, jei byloje randama netikslios informacijos, ją ištaisyti.

Kreditų biuro pateiktoje kredito ataskaitoje taip pat nurodomas FICO balas, gautas apdorojus informaciją apie asmens registruotus kreditus. Kredito balas vaidina vis svarbesnį vaidmenį priimant sprendimą dėl paskolos suteikimo. Nepaisant to, aukštas kreditos balas negarantuoja, kad gausite paskolą, nes taip pat atsižvelgiama į daugelį kitų veiksnių, įskaitant pajamas, prašomą sumą ar paskolos rūšį. Auštas kredito balas gali pakreipti sprendimą norima linkme, nes padeda sukurti teigiamą skolininko profilį.

Daugiau apie kaupiamus duomenis ir privatumo politiką galite rasti čia:

Kiek informacija laikoma Kreditų biuro duomenų bazėje?

Informacija, kurią gauna Kreditų biuras, yra laikoma duomenų bazėje tam tikrą laiką. Kiekvienas įrašas, įskaitant tuos, kurie susiję su įsiskolinimais, saugomas 4 metus. Praėjus šiam laikotarpiui, tiek teigiami, tiek neigiami duomenys bus automatiškai ištrinti iš Kreditų biuro duomenų bazės.

Kaip patikrinti, ar esu registruotas Kreditų biure?

Yra keli būdai, kaip galite patikrinti, ar esate registruotas Kreditų biure:

  • Apsilankant Kreditų biuro svetainėje

  • Siunčiant registruotą laišką paštu. Tam reikia atsisiųsti formą iš Kreditų biuro svetainės

  • Per tarpininką -  instituciją, į kurią kreipiamasi dėl paskolos

    Atsiminkite

    Kreditų biuro ataskaitos nemokamai galima prašyti tik vieną kartą per metus. Taip pat reikėtų pažymėti, kad Kreditų biuro užklausos neigiamai veikia kredito balą, todėl nerekomenduojama siųsti per daug užklausų. Kreditų biuras turi vieną mėnesį atsakyti į Jūsų užklausą.

Finansų įstaiga privalo pranešti (telefonu arba raštu) apie ataskaitą Kreditų biurui ne vėliau nei kaip prieš 15 dienų.

Ar galiu prašyti Kredito biuro panaikinti mano duomenis?

Kreditų biuras neatsako už įrašytų duomenų patikimumą. Jei Jūsų kredito ataskaitoje yra neteisinga arba pasenusi informacija, galite prašyti, kad informacija būtų ištaisyta arba ištrinta. Žingsniai, kaip tai padaryti:

  • Duomenų subjektas asmeniškai prašo ištaisyti duomenis vienoje iš partnerių finansų įstaigų.

  • Prašymas dalyviui siunčiamas su nuoroda “ginčijami duomenys”.

  • Duomenys yra patikrinami.

  • Duomenų subjektui pranešama apie sprendimą, klaidingi duomenys ištaisomis.

Prašymo ištrinti duomenis tvarka yra ta pati, tačiau šiam veiksmui galioja tam tikros sąlygos, pavyzdžiui, jei duomenys buvo tvarkomi neteisėtai arba surinkti duomenys nebereikalingi tam tikslui, kuriam buvo skirti.

Autorius:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil naudojasi savo patirtimi, kad pakeistų finansų sektorių. Jis studijavo University of Southern Denmark (SDU) ir nuo 2013 m. yra „Intelligent Banker“ generalinis direktorius. Emil padėjo daugiau nei 500 000 vartotojų visame pasaulyje rasti geriausius finansinius sprendimus.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved