Viskas apie kaupiamuosius ir terminuotus banko indėlius

Turinys

Share
Tweet
Share

Banko indėlis yra vienas iš dažniausiai taupymo tikslais naudojamų bankinių paslaugų, leidžiančių užsidirbti papildomai iš palūkanų. Rinka siūlo daugybę galimybių, todėl gali būti sunku pasirinkti geriausią variantą, atitinkantį Jūsų finansinius poreikius. Šiame straipsnyje pateiksime Jums svarbią informaciją, kuri gali padėti priimti teisingą sprendimą.

Kaip veikia bankų indėliai?

Indėliai tinka tiems, kuriems pavyko susitaupyti tam tikrą pinigų sumą ir kurios asmuo neplanuoja išleisti per konkretų laikotarpį. Jų veikimo būdas gana paprastas: Jūs įnešate norimą pinigų sumą į pasirinktą indėlį, o bankas moka palūkanas, kurios vertei įtakos gali turėti įneštos lėšos, pasirinktas laikotarpis, Jūsų pasirinktas indėlio tipas.

Banko indėlių tipai

Priklausomai nuo palūkanų mokėjimo būdo:

  • Terminuotieji indėliai - kai kalbame apie terminuotus indėlius, susikaupusios palūkanos nėra pridedamos prie pradinio indėlio likučio, o pervedamos tiesiai į Jūsų einamąją sąskaitą.

  • Kaupiamieji indėliai - šių indėlių atveju uždirbtos palūkanos reguliariai pridedamos prie pradinio indėlio likučio, sukuriant naują likutį. Šis naujas likutis laikomas skaičiavimo baze, kuria remiantis bus skaičiuojamos naujos palūkanos.

Priklausomai nuo sutarties atnaujinimo:

  • Automatiškai atnaujinami banko indėliai - tai yra indėliai, kai bankas automatiškai pratęsia indėlį suėjus terminui su ta pačia trukme ir ta pačia palūkanų norma. Jei atidarote tokį indėlį ir vis tiek norite atsiimti pinigus pasibaigus terminui, apie tai būtina iš anksto informuoti banką.

  • Banko indėliai be pratęsimo - tai indėliai, kurių mokėjimo dieną bankas perveda į sąskaitą Jūsų pinigus ir sukauptas palūkanas.

Priklausomai nuo palūkanų:

  • Fiksuotų palūkanų banko indėliai - tai indėliai, kurių palūkanų norma nustatoma indėlio metu ir nesikeičia visą indėlio laikotarpį.

  • Kintamų palūkanų banko indėliai - šių indėlių atveju palūkanų norma laikui bėgant gali keistis, priklausomai nuo palūkanų normos pokyčių finansų rinkoje. Jei naudojatės banko indėliu su kintamomis palūkanomis, pravartu žinoti, kad laikui bėgant palūkanos gali mažėti arba didėti, priklausomai nuo tarpbankinės rinkos raidos.

Bendrosios indėlio atidarymo sąlygos:

Nepriklausomai nuo pasirinkto indėlio tipo, turite laikytis tam tikrų bendrųjų sąlygų, jei norite turėti banko indėlį. Sąlygos gali skirtis skirtinguose bankuose, bet pateiksime dažniausiai pasikartojančias:

  • Būti bent 18 metų amžiaus

  • Turėti sąskaitą tame pačiame banke, kuriame norite atidaryti indėlį

  • Įnešti tam tikrą minimalią sumą, pavyzdžiui, kai kurie bankai gali atidaryti indėlį už 100€ 

  • Užstatas mažiausiai vienam mėnesiui - ši sąlyga taip pat gali skirtis priklausomai nuo pasirinkto banko. Pavyzdžiui, kai kurie bankai neatidaro indėlio trumpesniam nei 3 mėnesių laikotarpiui.

    Jeigu atitinkate reikalavimus, galite mėgautis šiais indėlių privalumais:
    • Nemokamas indėlio atidarymas

    • Nemokamas indėlio mokestis

    • Nemokamas administravimas

    • Nemokamas terminuoto indėlio likvidavimas

Žinoma, šie privalumai skiriasi priklausomai nuo banko, todėl rekomenduojame pasitikrinti visas sąlygas prieš pasirenkant banką. Gera žinia yra ta, kad tai galite padaryti internetu, naudodamiesi bankinių produktų palyginimo platformomis, arba apsilankius banko skyriuje ir pasikalbėjus su banko konsultantais.

Banko indėlių privalumai ir trūkumai


Prieš renkantis sutaupytas lėšas naudoti banko indėliams, pravartu žinoti jų privalumus ir trūkumus.

Banko indėlių privalumai
  • Iki šiol didžiausias banko indėlių privalumas yra tai, kad jie leidžia be pastangų užsidirbti papildomų pinigų. Jei jau turite sutaupytų pinigų, užuot laikę juos einamojoje sąskaitoje ar grynais namuose, gali būti naudinga pinigus įnešti į indėlį ir mėgautis iš banko gaunamomis palūkanomis.

  • Kitas banko indėlių privalumas - tai laikoma vienu iš saugiausių taupymo būdų, nes indėlis apsaugotas FGDB (banko indėlių garantijų fondas).

Banko indėlių trūkumai
  • Kalbant apie trūkumus, reiktų atkreipti dėmesį į indėlio laikotarpį. Norint gauti kuo daugiau papildomų pajamų iš palūkanų, pravartu pasirinkti kuo ilgesnį laikotarpį. Tai reiškia, kad tuo laikotarpiu neturėsite prieigos prie įneštų pinigų.

  • Taip pat, bankų siūlomos palūkanos dažniausiai neatsilieka nuo infliacijos. Taigi, net jei pinigus laikysite indėlyje, yra tikimybė, kad laikui bėgant jie nuvertės.

Nepriklausomai nuo pasirinkto indėlio, tokios sąskaitos sukūrimas gali atnešti papildomų pajamų be pastangų. Nepamirškite, kad pagal galiojančius reglamentus nuo palūkanų pajamų mokamas 10% pajamų mokestis. Taigi, jei atliekate skaičiavimus, kad įvertintumėte sumą, kurią gausite iš palūkanų, atsižvelkite į šį aspektą.

Autorius:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil naudojasi savo patirtimi, kad pakeistų finansų sektorių. Jis studijavo University of Southern Denmark (SDU) ir nuo 2013 m. yra „Intelligent Banker“ generalinis direktorius. Emil padėjo daugiau nei 500 000 vartotojų visame pasaulyje rasti geriausius finansinius sprendimus.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved