Investicijų tipai

Turinys

Share
Tweet
Share

Kai norite įdarbinti savo pinigus ir galbūt juos “užsiauginti”, vienas iš dalykų, apie kurį turėtumėte pagalvoti, yra investavimas. Yra daug būdų padidinti savo turimų pinigų sumą, o tai labai priklauso nuo Jūsų ryžto rizikai ir pelnui. Kadangi paminėjome riziką, svarbu pasakyti, kad investicijas pirmajame etape galima suskirstyti į dvi rūšis: saugias investicijas, kurios garantuoja pelną (dažniausiai labai mažą) ir rizikingas investicijas (kurios gali generuoti labai dideles pajamas, tačiau yra labiau susijusios su didele rizika - pavyzdžiui, investicijos į kriptovaliutas).

Investicijos - privalumai ir trūkumai

Investavimo principas yra labai paprastas ir vertingas žinoti. Iš esmės, kai turite pinigų sumą, investuoti ją į skirtingus finansinius produktus yra pelninga. Žemiau pateikiame kelis variantus, kur galite investuoti savo pinigus ir kokį pelną iš jų galite gauti.

Investicijos į vyriausybės vertybinius popierius ir obligacijas

Vyriausybės obligacijos yra vienos saugiausių investicijų rūšių su labai maža rizika. Jos priklauso specialiems valstybės išleistiems leidimams, per kuriuos valstybė skolinasi iš gyventojų. Pinigai naudojami valstybės skoloms padengti, o naudos gavėjai, tai yra žmonės, kurie investavo į obligacijas, už paskolintus pinigus gauna palūkanas.

Palūkanų normos įvairiose vyriausybės obligacijose skiriasi priklausomai nuo jų termino ir infliacijos. Pavyzdžiui, yra 1 metų, 3 metų ir 5 metų trukmės vyriausybės obligacijų, o palūkanų norma nustatoma kiekvienam išdavimui atskirai. Geriausios palūkanos fiksuojamos už ilgalaikius indėlius, tačiau yra išimčių.

Vyriausybės obligacijų pranašumas yra tas, kad jas apdraudžia valstybė, o uždirbtas pelnas neapmokestinamas, skirtingai nuo indėlių bankuose. Nedidelis minusas yra tas, kad tai yra ilgalaikės investicijos, pinigai užrakinami iki obligacijų išpirkimo termino, o jei sugalvosite jas išsiimti anksčiau, prarasite jų palūkanas.

Banko indėliai ir taupomosios sąskaitos

Bankai taip pat siūlo investicijų galimybes, tačiau prieš priimant šį sprendimą, reikia gerai išstudijuoti variantus. Bankų indėliai yra labai patrauklūs ir jų palūkanos yra panašios į vyriausybės verybinių popierių. Pavyzdžiui, palūkanų normos yra 4-6%, o laikotarpis gali būti keturi, šeši mėnesiai arba vieneri metai. Atsiminkite, kad banko indėlių palūkanos yra apmokestinamos, todėl rekomenduojame labai gerai pasidomėti bankų pasiūlymais.

Taupymo sąskaitų atveju palūkanų normos yra mažesnės, tačiau didžiausias privalumas yra tai, kad Jūs bet kada galite disponuoti pinigais. Palūkanos atnaujinamos kas mėnesį pagal sąskaitoje esančias sumas ir nebeskiriamos visiškai likvidavus sąskaitą.

Kriptovaliutos

Kriptovaliutos yra populiari šių dienų investicija ir vis daugiau žmonių renkasi tokį investicijos būdą. Nepaisant to, kriprovaliutų rinka yra itin nepastovi ir pokyčiai vyksta kiekvieną akimirką.

Jei mėgstate adrenalino jausmą ir siekiate gauti greitų rezultatų bei didelę investicinių fondų grąžą, galite įsitraukti į kriptovaliutų kasybos procesą arba pasirinkti galimybę investuoti į tam tikrą virtualią valiutą. Kadangi investuoti į kriptovaliutą yra gana rizikinga, svarbu investuoti tik tokias sumas, kurias galite sau leisti, nes investuotus pinigus visada galite prarasti taip pat lengvai kaip ir uždirbti pelno.

Atsiminkite

Rekomenduojama prekiauti tik patvirtintose, saugiose platformose, nes be pačių investavimo pavojų galite tapti ir apgavikų, galinčių pavogti Jūsų sąskaitos duomenis, taikiniu.

Investicijos į akcijų rinką

Atrodo, kad investavimas į akcijų rinką yra gana paprastas, o procesas daugiausia grindžiamas pirkimu pigiau ir pardavimu brangiau. Prekyba taip pat gali būti vykdoma neperkant akcijų, o parduodamos prekės gali būti bet kokios rūšies - nuo grūdų iki naftos. Deja, bet akcijų rinka taip pat nepastovi, todėl turite būti atsargūs dėl sumų, kurias norite skirti šiam tikslui. FOREX rinka visuomet yra geras pasirinkimas investuoti ir dauguma investuotojų renkasi būtent ją.

Investicijos į auksą

Auksas visuomet laikomas geriausia valiuta viskam. Auksas nenuvertėja, o to pavyzdys - jo kainos padvigubėjimas 2017-2022m. Nors šis scenarijus atrodo beveik neįmanomas, laikui bėgant, auksas gali padvigubinti savo vertę, o tai yra aiškus rodiklis, kad auksas yra viena saugiausių investicijų.

Investicijos į nekilnojamą turtą

Nekilnojamojo turto įsigijimas gali būti labai geras sprendimas ir vertinga investicija. Namą galima įsigyti mokant grynais arba imant kreditą, o vėliau būstą įvertinant ir išnuomojant. Jei galvojate įsigyti būstą su kreditu, vertėtų pasidomėti EURIBOR indeksu. Šis indeksas daro įtaką kursų vertei, kuri gali padvigubėti ar net patrigubėti esant labai aukštai infliacijai. Dėl šios priežasties, reiktų pasikonsultuoti su finansų specialistais, kurie gali padėti priimti geriausią sprendimą.

P2P (Peer-to-peer) investavimas

P2P - tai labai sparčiai tarp investuotojų populiarėjantis pinigų įdarbinimo būdas, kai investuojama į žmonėms išduodamas vartojimo paskolas. Investuoti pinigai gali būti naudojami tiek asmeniniams poreikiams, tiek pradedant naują verslą ir pan. Jeigu svarstote šį investavimo variantą, prisiminkite, kad investavimui reikia turėti papildomų pinigų, o šiam tikslui skiriamos sumos neturėtų viršyti Jūsų finansinių galimybių. Svarbu protingai nusistatyti sumą, kuri neturės didelės įtakos Jūsų pragyvenimo lygiui.

Jei norite investuoti didesnę sumą ir manote, kad galite pasikliauti savo nuojauta, sėkme, ir turite pakankamai žinių palaikyti šį procesą, galite kreiptis dėl nebankinės paskolos, kuri leis greitai gauti pinigų. Įmokas galite mokėti etapais, kad jos nepakenktų Jūsų pragyvenimo lygiui.

Investicijos neabejotinai atsiperka, jei esate gerai susipažinęs su šia sritimi, ir galite apskaičiuoti savo sėkmės ir rizikos tikimybes. Kai situacija tinkama, reinvenstuokite uždirbtą pelną ir, jei reikia, paprašykite specialistų pagalbos, jei investavimo metu Jums reikia papildomos pagalbos.

Autorius:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil naudojasi savo patirtimi, kad pakeistų finansų sektorių. Jis studijavo University of Southern Denmark (SDU) ir nuo 2013 m. yra „Intelligent Banker“ generalinis direktorius. Emil padėjo daugiau nei 500 000 vartotojų visame pasaulyje rasti geriausius finansinius sprendimus.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved